söndag 11 april 2010

Inte dåligt men inte bra heller!

En av dom sakerna som INTE var bra (man ska ju alltid inleda med lite negativt, det sprider sån bra stämning!) denna helgen var min egenskaper som fotograf, jag är själv jättebesviken över bilderna, dom som finns är få och dåliga, blä.

MEN! Helgen inleddes hos Annika Christiansen med träning, samvaro och intensivt valppussande! Två kullar, 2 och 6 veckor, helt genomslafsade och boaormskramade av oss 3 besökare, need I say more?
En intensiv, genomtänkt, nyttig och lärorik träning av Annika, alla hundarna skötte sig bra men dolde inte precis sina fel och brister. De unga hundarna höll mentalt bra ihop, vilket var skönt att se. Alla fick vi naturligtvis läxor och goda råd med oss hem.
Väl hemma fick Far Bob och Dotter Mekko träffa varandra, vilket de struntade fullständigt i. Mekko var upptagen på eget håll, Bob var gubbsjukt förälskad i Singel och lämnade inte henne en sekund. Hanhundsmagneten Singel. Hon blir väl tjuvparad någon dag.

Bob pussar Singel. Mekko och Lira.

Dagen efter var det HUNDUTSTÄLLNING, kan man verkligen ha en sån "tur"? Jag gillar ju utställningar mindre och mindre, jag går totalt i gång på dessa stora, omusklade, övervinklade pälsmonster med en snygg silhuett som sedan knappt kan röra sig runt pga dålig kondition. Men herregud va de premieras! Och likaså denna gång. Och jag blir inte snäll då, utställningar får upp det värsta i mig och jag blir hemsk, spydig, sarkastisk, moralsk, ocharmig och inte minst grymt skitsnackande! Och hur kommer det sig sedan att det alltid är fel på domaren? Precis som att deltagarna har betalt för att få ett cert? Nä, man har väl för fasen betalt för att få ens hund bedömd! Sedan kan man hålla med eller inte, men jag tycker inte att man kan vara hur hemmablind som helst utan det är väl bara att acceptera att just den här domaren tyckte just så idag. Får väl sluta anmäla till utställningar helt enkelt, jag blir alldeles för upprörd....


Nåväl, jag visar Singel som en kratta, men domare Sarah Whitaker gillade hennes elegans, huvud, rörelser och hennes glada sätt. Men tyckte att hon behövde mogna och att pälsen inte var i topp. Haha, domarna verkar tro att den har varit bättre, fniss, hon har ju ingen! I allefalle så blev Singelen fyra i sin jaktklass, tror det var 9 tikar i allt, inkl en championtik som idiotiskt nog alltid står i certklassen. Den åkte ut med en 1:a förresten, otillräckliga frambensrörelser, helt rätt dömt...men den har ju en vacker profil.... stående...


Singel fick inte heller mer än en 1:a men vi är ju vana vid det och tar det inte så tungt.

Hade ju varit en snygg bild om inte det stod en klantskalle bakom. Känns som att valpen håller med...


Jaktklass tikar



Lördagen avslutades med grillmiddag för alla deltagare och att jag hittade Singel stockhalt efter att ha sprungit vid stranden. Ont hade hon, hittade inget specielt på henne så hon blev ordinerad vila under mattes täcke.



Provdagen var ju den roliga dagen, hältan var borta men markerade gjorde hon. Efter lite velande fram och tillbaka beslöt Onda Matte att ändå starta henne, jag fick dra henne om hon började halta mera.



Ingen bild på Snijgelen och mig men hur det nu än var så var provet således:

1 markering i medvind, ca 60 meter över dy, vass, klibb, klabb och sankmark, hamnade bakom två kullar med träd och buskar. Helt omöjligt för hundarna att hitta den på vittring bara, krävde bra markeringsförmåga och vilja för att ta sig ut till nedslagsplatsen. Singel markerade bra, sprang ut för glatta livet, stannade dock framför kullarna och fick inte vittring. Skickade igen och hon spikade utan tvekan. Hade ju varit bra om hon gjorde det första gången liksom.



Dubbelmarkering på vatten och land, relativt enkel vattenmarkering men landmarkeringen var svår och helt utan fokuspunkter. Singel spikade utan problem.



Fotgående längre än jag sett på prov länge! Kul att de börjar titta mera på detta, det var säkert 300 meter denna gången, fram till dirigeringen. Dirigeringen var på ca 60 meter, uppifrån en kulle in i tät bokskog, Jag såg ju såklart inte var hunden skulle gå för jag kunde inte se snitseln, men jag gissade utifrån vad jag sett tidigare hundar göra. Gissade på fel träd kan jag säga i efterhand! Skickade Singel som gick rakt ut i en bra stund faktiskt, vek sedan vanan trogen av men fortsatte åt rätt håll. Tyvärr gav hon upp 5 meter från fågeln (som inte låg i vind) och kom hem (hon tittade inte på matte som försökte ge onda ögat). Jag fick skicka igen och åter kom hon i närheten, men det blev kaka av alltihop och vi fick inte fler försök.



Vi vände 180 grader och fick ett stort men lagom sök, det gick bara att se hundarna bra 20 meter ut, sedan blev det svårare. Singel gjorde ett utomordentligt bra sök, fick in två kaniner, två änder och två duvor. Parhunden och hon jobbade utan att störa varandra, precis efter boken. Tycker dom ska införa parsök på proven i Sverige, det är ju jaktrealistiskt.



Det blev ett 3 pris för Singel idag. Hon gjorde ett mycket bra prov, men som jag antog redan innan skulle inte dirigeringen lyckas, hon är helt enkelt inte tillräckligt tränad i det och absolut inte på det avståndet. Hon var yngst i ökl idag, ingen fick etta, 1 en 0'a, två 2:or och resteraden 3 ekipage fick 3'or. Provet var i mina ögon jättebra, inte för lätt, inte onödigt svårt, bra vilt, bra terräng, rättvisa bedömningar. Inga tillräckligt bra hundar helt enkelt.



Linn och Lira gjorde ett mycket bra prov, men lite stress och Liras oerfarenhet gjorde att hon missade en landmarkering. Men allt annat satt fint, hennes svårighet är ju stadgan och vilthanteringen men hon satt när hon skulle, gick där hon skulle och lämnade snällt till hand. Nästa gång sitter ettan som en smäck! Grattis till tvåan, Linn!


Och så var det den lilla mönsterhundens tur i vinnarklass. Tyvärr såg jag det inte själv, men ryktena att den svenska tjejen var överlägsen nådde oss snabbt. Och det var hon tydligen för efter grundomgången hade Ingela och Mekko endast förlorat 1 poäng av 60 möjliga. I finalen togs 6 hundar ut, dock hade bara två chans på vinst. Tyvärr visade inte Mekko sina bästa dirigeringar så hon tappade poäng till tvåan, men hennes suveräna grundomgång hjälpte till hennes seger, som hon vann med 1 poäng! Grattis Mekko och Ingela till certet, nu är det full fart mot nr 2!! Ni är suveräna!

Mekkisen med priser och certifikat!
Tack tjejer för en härlig helg, men många goa skratt :0) Lets do it again, det är ju så KUL att gå på prov!!

14 kommentarer:

 1. Vilken fin sammanfattning av helgen, Du får gärna skriva min text till retrieveren ;) Tusen tack "reiseleitern" för allt fix inför helgen! Kramar

  SvaraRadera
 2. Så kul med referat från ett intressant prov, verkar som ett bra upplägg, men skulle kännas tufft för oss norrlänningar att starta så tidigt på säsongen. Undrar stillsamt när (läs "om") isen går innan nästa vinter? Och snön täcker alla träningsmarker och försvårar att ens ta sig dit! Ibland skulle man kunna tänka sig att flytta söderut. 55 mil söderut för en massa år sedan, kanske dags för 55 mil till, då hamnar vi mellan Gävle och Uppsala. Tack för himla trevlig läsning i din blogg, många skratt leder den till!

  SvaraRadera
 3. Ta ett par mil till Lena så hamnar du i närheten av Eskilstuna ;-)
  Tack Karn för en som vanlig underhållande rapport. Du skriver verkligen trevligt o alltid med en knorr!Vilket trevligt prov, nu vill jag ännu mer¨åka till Danmark och tävla!!
  Annica med "lydnadshunden" Pingla

  SvaraRadera
 4. Tack för en kanonhelg, vad kan jag annars säg??? Och självklart gör vi om det och inför nästa resa måste vi självklart lotta om sovplatserna inför varje natt, det måste ju vara rättvist!!! Sov nu gott och oroa dig inte för nästa lottning! / Mönsterhunden med sin snälla matte.

  SvaraRadera
 5. Och nästa gång SKA jag följa med......utan hund;-) Kram från mönsterhundens UPPFÖDARE (ja,vadå??? Nåt får man väl skryta med??)

  SvaraRadera
 6. ALLA ska med nästa gång!! :o)

  SvaraRadera
 7. Tillykke med din og Super Singels debut i åben klasse. Vil bare lige sige at vi altså er 3 i Singels fanklub... Vi ses om ikke tidligere, så på FM.

  SvaraRadera
 8. Bra helgsummering...;-)

  SvaraRadera
 9. Hej Karen,

  Jeg har med stor undren læst dit indlæg på din blog og kan ikke undlade at tilknytte en kommentar til dit sure opstød.

  Jeg må indrømme jeg blev meget stødt af dine kommentarer omkring udstillingen på Stevns i weekenden. Jeg var ikke selv tilstede men min kæreste var og han udstillede min tæve i brugshundeklassen. Min tæve er, som du jo nok ved, fra Kennel Starworkers. Tæven hedder Starworkers It's Showtime og jeg kan ikke andet end tro, det er hende du omtaler rigtig ubehageligt på din blog - ja, også ejern af denne tæve som jo er mig. Du skriver direkte idiot om mig på siden og det synes jeg ærlig talt er yderst usmageligt og krænkende. Min hund er fuldt ud berettiget til at stå i brugshundeklassen da hun IKKE er dansk champion endnu. Desuden skriver du ha ha om hendes præmiering som DU synes er fuldt ud berettiget men jeg kan kun undre mig over, at så mange dommere og ikke mindst engelske racespecialister har sat hende som BIR og BIM rigtig mange gange før! At hun får en "dårlig" præmiering er jeg fuldt ud ligeglad med, men at der er andre udstillere som griner af det og laver sjov med det på deres sider har jeg meget imod. Alle ved at det er min hund du omtaler og det er allerede i omløb. Desuden fik hun ikke et VG på grund af hendes bevægelser men dommeren mente at hendes hoved ikke var ædelt nok. Rent faktisk fik hun ros for sine smukke bevægelser, så der må du have hørt forkert?

  Fortsættes til næste indlæg...

  SvaraRadera
 10. Forsættelse fra tidligere indlæg..

  Zoa, som tæven hedder, er en super jagthund og er også præmieret på markprøve i begynderklasse og åbenklasse. Desuden har hun en workingtest. Er hun så ikke en fuldt ud dualhund? Min anden "udstillingshund" er blevet den yngste danske champion i historien og han er ligeledes fra kennel Starworkers. Picazzo, som han hedder, er en super jagthund med masser af fart og jagtglæde og samler alt spontant op. Han er godt præmieret på udstilling og igen må jeg sige at har man en Dansk Champion er man vel ikke helt afmacheret, hvad angår racestandard og brugsegenskaber. Nu kender jeg ikke dine hunde men mindes ikke at se på din side at de er højere præmiere end mine. Ikke at jeg går op i det men når du omtaler på din blog at du er træt af de store, tunge og overpelsede hunde, ja så MÅ det jo være vores typer du omtaler. Du skriver også at de ingen muskler har og er i dårlig kondition. Ja, ikke alle hunde er i lige god kondition men da mine hunde repræsenterer den kennel (tror jeg) som du omtaler, beder jeg dig næste gang vi mødes om at mærke mine hunde igennem og fortælle mig til mit åbne ansigt at de ingen muskler har! Mine hunde bliver holdt i en super god form og de er spænstige og kan klare daglige opsamlinger på jagter. For det er vel der du vil hen ikke? At mine "tunge" typer ikke kan tåle mosten i marken. Jeg kan ikke se at du har andre hensigter end at fortælle mellem linierne, hvor forkert du synes mine hunde ser ud. Nu skriver jeg MINE HUNDE da jeg jo kun kan tale for mig selv.

  En anden ting er pelsen du beskriver. Husk at standarden skriver følgende: Pels: Tæt, af fin til mellemfin struktur og af god kvalitet, så fladt tilliggende som muligt. Ben og hale vel forsynet med faner. Fuld pels og faner hos den voksne hund fuldender det elegante ved en i øvrigt god hund. På din hjemmesider skriver du ligeledes om en af dine hunde: Hun har en tyk og lang helt korrekt pels. Hvordan vil du beskrive dette look? Synes ikke mine eller andre hunde af den type har mere pels end racestandarden beskriver...

  Når vi nu er igang så vil jeg bede dig huske på at på den netop overståede markprøve på racearrangementet var det en Starworkers hund som blev dagens bedste begynderhund. Utrolig at den overhovedet kunne komme frem med al den pels og dårlig kondition!?

  Slutteligt vil jeg bede dig om IKKE at omtale hunde du ikke har mærket på og ikke kender. En ting er at se en hund på afstand, en anden ting er at mærke på den. Jeg begriber ikke at du vil synke så lavt og omtale folk som idioter på din blog. Heller ikke at du nedgøre folks hunde på den måde. Husk nu at man ikke skal kaste med sten når man selv bor i et glashus...

  Hilsen Janni Morsing

  SvaraRadera
 11. ni verkar haft en super helg... ville ju så klart oxå varit där!!!!!!!

  kram

  SvaraRadera
 12. Marita Hansson14 april 2010 08:52

  Herrejösses vilken helg, vi hade iallafall trevligt som vi alltid har i Danmark, oavsett det är markpröve eller utställning. Jag tillhör den skaran som tyckte domaren var urusel i sin premiering och det säger jag inte för att min hund fick en 2a, det har han fått förr och jag vet hans brister. Där fanns flertalet hundar som enligt mitt tycke inte fick rätt premiering men sådant vet man kan hända när man anmäler. Jag är inte domare men jag har en åsikt. Ibland lyckas man, ibland inte. I mitt fall anmäler jag hund till utställning för att få ett cert, det skäms jag inte för att säga, men ibland chansar man och då går det därefter. Gött att läsa ditt inlägg Karen och jag hoppas vi ses snart igen.

  SvaraRadera
 13. Tack alla för era kommentarer! Jag tycker det är så "gött" som Marita säger att man kan vara helt oense om mål och motiv, men ändå tycka om varandra som personer, det uppskattar jag!

  kram från mig

  SvaraRadera
 14. Hej.

  Vilken fin och trevlig hemsida! Underbara bilder!!

  Vänliga hälsningar

  Ulla Pietarinen

  www.ullasflattar.se

  SvaraRadera