måndag 19 april 2010

Tack!

Till alla som kommenterat i mina senaste inlägg, både er jag känner och er jag inte känner! Alla kommentarer uppskattas, även de som inte håller med mig. Tyvärr så skriver de inte, så därför blir en sådan här debatt/kritik som jag skrivit ganska ensidig. En av de viktigaste egenskaperna som människa är att stå upp för sin åsikt!

Jag kommer säkert skriva mera, så välkomna tillbaka :o)

6 kommentarer:

 1. Hej Karen,
  jag har läst flera av inläggen från dig och så klart kommentarerna. Jag håller verkligen med dig i mycket du skriver och ler vid flera tillfällen över både kommentarer och liknelser som du gör. Så klart får man tycka vad man vill, men man ska inte såra andra tycker jag. Anmäler du på en utställning - ja, då får du gilla läget annars så måste jag använda ett av dina egna uttryck: Välj något annat!

  Men, det var också första gången jag har hört att det är domaren som är skyldig till uppdelningen av vår ras!! Mycket kan man kanske beskylla en domare för, men knappast det! Den här frågan är betydligt mer komplex än så...det är ju ändå vi uppfödare som gör valen - och som alltid gäller ju att man inte ärver meriter! Åndå blir det väldigt mycket fel, men varför tro att vi är några gurun i avelsarbetet, när våra forskare på genetic inte alltid kan svara på frågan varför det blir si eller så med en kombination. Vad värre är med rasen, är vart mentaliteten och dådkraften har tagit vägen. Den bara pratar vi om, men sällan är det just den som är den springande orsaken till valet av täckhund! Det gör mig lite sorgsen faktisk - mer än att rasen delas p g a sitt utseende vs jakten.

  Tror du att det kan finnas kommersiella intressen från högre instanser som styr mer eller mindre, eller är det bara domarnas fel att rasen delas - eller kan det rent av vara så att det är vi ägare & uppfödare som bär ansvaret?? Ingen lätt fråga...

  Som sagt - jag håller med dig i nästan allt du säger om rasen, men jag upplever att du är väldigt "PÅ", och kanske har lite svårt att nyansera dig. Det kanske inte alltid bara är en sak som är rätt, det kan ju finnas fler vinklingar på saken. Däremot så uppskattar jag din rättframhet och att du vågar vara det, men du kanske kunde vara lite mer ödmjuk i din framtoning.
  Jag har varit på många rasspecialer i Danmark och jag älskar att åka över dit - dels så upplever jag danskarna som oprentatiösa och vänliga när vi är där. Ibland har det gått bra, ibland mindre bra...men jag har aldrig haft glädjen att träffa dig förut i de här sammanhangen. Men det är väl som du säger, du har haft ett uppehåll med flat. Frågar du någon som började med flat för 30 år sedan, så får du säkert svaret att det så klart hänt en del...gudskelov, skulle jag vilja säga - för om du tittar på gamla bilder på dualhundar, så inte var de alltid så vackra men ändå fick de utställningschampionaten. De var dock inte lika många som idag förstås och kampen om certen har hårdnat betydligt dessutom. Inom klubben har man arbetat många gånger med att motionera om utdelning av cert i jkl/brukklassen, men inte är det vi i FRK som har avslagit motionen - har du funderat lite över varför? Det kanske har något med det jag skriver om ovan i vilket syfte som ligger bakom att rasen kanske håller på att delas upp. Det har också funnits motioner om fler cert ska delas ut, men vi stampar fortfarande på samma plats. Det här med rasens utveckling eller inveckling, kan man orda om i oändlighet...och precis som på utställning så är smaken som baken delad!

  Så därför, man måste ju runda av någonstans...vill jag avslutningsvis önska dig lycka till i framtiden med din fina och duktiga hund och önskar så klart att dina påhopp blir mindre burdusa mot sådana som bara gör det som du själv gör. Det finns ju andra representanter som kanske skulle behöva bli hårdare ansatta av oss, där man rent fysiskt behandlar våra hundar på ett avskyvärt sätt!

  Glada vårhälsningar - vi kanske ses mer på andra sidan sundet innan året är slut!!!
  Renée med flock

  SvaraRadera
 2. Hej Karen!
  Vilken intressant diskussion du satt igång :-)
  Jag är en av dem som till 100% håller med dig om att vår härliga ras är en arbetande hund som i och för sig är vacker att se på men som framförallt ska fungera som en god apportör.
  Kroppsligt o mentalt.
  På jakt och prov.
  Satt för en hel evighet sedan en kort tid i klubbens valpförmedlingen och blev redan då rätt så bestört över när folk ringde och hörde sig för om kullar och berättade att SKK rekommenderade dem att framförallt gå på någon utställning för att titta på de vackra hundarna för att få en insikt om rasen....
  En del blev väl rätt så fundersamma när man berättade om rasens arbetsegenskaper och någon "lyckades" man väl "skrämma" bort...
  Det är inte lätt att vara för vacker!
  I dagsläget med hemsidor o övrig datainformation tror jag inte att det är särskilt många som kontaktar klubbens valpförmedling och då kan man ju undra hur olika uppfödares information till intresserade valpköpare låter......
  Vissa hemsidor innehåller info om avelshundar som "används praktiskt" och poäng fr C-prov som tydligen är ett alternativ till bra priser fr B- alt A-prov men i min värld är många gånger workingtest mer ett lydnadsprov/förartest än ett vettigt arbetsprov för en retriever....
  Som sagt - en hund som enbart ska springa vänstervarv är ingen lycklig hund om det är en flat!!!
  Däremot ska hundarna absolut hålla en rastypisk standard!
  Vi hörs o syns
  kram o nospuss fr "gästgivare-Karin" m syrran-till-superduperMekko dvs Stella

  SvaraRadera
 3. Har precis uppdaterat mig på bloggen och vilken härlig respons du fått för dina tankar och kommentarer. Tycker om att du är ärlig och vågar skriva vad du tycker. Go Karen.....Vad är det man säger:"En arbetande flat är en lycklig flat".
  Kram Malin

  P.S Posh har precis fått höra att Singel flirtar med andra och låter hälsa att det är bäst hon håller sig till en man och då inte en långhårig sådan.DS

  SvaraRadera
 4. Hej igen Karen och tack för kommentaren i gb. Jag ser fram emot din återkomst! Synd att så många inlägg är anonyma i din blogg...det gör att jag avstår från att fortsätta den intressanta diskussionen - där går min gräns, inga diskussioner med folk som inte vågar stå för sin åsikt! Däremot kommer jag att fortsätta att läsa på din blogg, det var både kul och roliga kommentarer från dig!
  Ha det så bra!
  //Renée

  SvaraRadera
 5. Hej igen alla!

  Härmed min kommentar till då särskilt Renée :o)

  Jodå, jag kan även hålla med dig i mycket vad du säger. Jag är dock ganska kategorisk i mina åsikter, men har faktisk först blivit det på senare år, ju större (men inte nödvändigtvis bättre?) vår ras har vuxit sig. Naturligtvis kan man alltid vara mera nyancerad och det finns alltid lika många åsikter som det finns människor. Men jag tänkte ändå svara dig rakt på sak:

  Jag kanske uttryckte mig klantigt, men jo jag tycker nog att domarna har största ansvaret för utvecklingen av hundraser idag. Om vi bortser från flatten ett ögonblick eftersom det är så känsligt, så skulle vi tex. inte se bassets med sårig hud på magen i utställnings-ringen, om det inte var så att domarna inte premierade detta. Vi skulle inte se extrema kors på schäferhundarna osv osv., listan är oändlig. Som jag ser det avlas det mest på de hundar som är vinnande - dvs domarnas val, både exteriört och jaktligt. Naturligtvis har uppfödarna ett nästan lika stort ansvar, men dom får ju "lov" av domarna. Visst, meriter är inte ärftliga, men man kan ändå se en trend om man tittar bakut i linjerna.

  Jag tror absolut att du har rätt i att det finns kommersiella intressen bakom, det finns dom som lever på att föda upp flattar och dom föder ju upp till det som det finns efterfrågan på och inte alltid i rasens intresse. Jag tycker ju detta är så urbota fel och egoistiskt, men dom har väl kommit för att stanna. Man kan ju bara hoppas att någon utav deras valpköpare väljer att även prova lyckan på jakten.

  En annan viktig punkt du tar upp är dådkraften och mentaliteten. För visst är det så att den inte längre generelt är som den ska vara. Flatten är inte nödvändigtvis en snäll (mot andra hundar) hund längre, den är inte nödvändigtvis tyst (och det SKA den vara), den vaktar (visst huset i all ära, men inte mer) vilket den inte är gjord till. Den är inte alltid stabil i passiviteten, den har en låg stress tröskel och är för ofta en fegis. Mitt påstående är här, att detta är egenskaper som inte värderas högt i utställningsvärlden. Skit sak samma, bara den har cert! Förkastligt tycker jag. Mitt påstående är dessutom att det är något som de med jaktliga intressen viktar högre, vem kan använda en jakthund som är rädd för spöken? Så var det inte med flatten "förr i tiden", då hade vi en långt mer självständig hund, på gott och ont.

  Såklart att en ras ska utvecklas! Så även vår. Men den ska inte utvecklas för utvecklingens skull, och ska jag vara helt ärlig, så ja vi har en vacker ras idag, men det hade vi också för 30 år sedan!Den var bara inte stor som ett hus och den var bra mycket lugnare!

  Avslutningsvis vill jag säga - och det har jag faktiskt skrivit i ett tidigare inlägg - jag tycker det är okej att utställningar finns och därför kommer jag att anmäla till en och annan. Men att se hundarna gör mig upprörd och jag tycker det är bra att man säger sin åsikt om detta, det är mycket lättare att blunda och spela med.

  Singel är nu dryga två år. På de åren har jag startat henne 6 gånger och ställt ut henne 3, de flesta gångerna i Danmark. Så jo Renée, jag har faktiskt varit där, kanske har vi missat varandra... Jag kommer förhoppningsvis att starta Singel på många prov i 2010, så vi ses säkert därute!

  P.S. Det är inte alla som kan visa i kommentatorsfältet vem de är, men de flesta skriver på under sina inlägg. Det är länge sedan jag hade helt anonyma som skrev, så jag hoppas att du framöver ändå vill delta i mina debatter härinne!

  Hälsningar Karen

  SvaraRadera
 6. Renée Selander27 april 2010 23:31

  Tack för din kommentar, men nu tror jag att jag avstår från att bemöta dina inlägg - jag håller med dig i massor av saker men jag tror tyvärr inte det blir mer givande än så här. Kul att du engagerar dig - jag tror du skulle få mer genonslagskraft om dina anonyma bloggare stöttar dig med ett större civilkurage. Jag hejar på dig i allt väsentligt!

  SvaraRadera